Sigorta şirketleri; hasara uğrayan araçlar için tazminat ödemek yerine aracın onarımının gerçekleştirebilmektedir. Onarılmış şekilde teslim edilen aracın tazminat bedelini anlaşmalı oldukları servislere yapabilmektedirler.
Sigorta şirketleri, aynen tazmin yöntemini benimsedikleri durumda, anlaşmalı servislerde aracın tamir edilmesinde olduğu gibi verilen hizmetin ilgili mevzuata uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak ve bunu kontrol etmek zorundadırlar. Yapılan onarım işinin sigortalı veya zarar görenin hakkını ihlal edecek şekilde yerine getirilmiş olması şirketin sorumluluğundadır. Uygulamada en çok sorun değiştirilmesi gereken bir parça için onarım yapılması, onarılmasının mümkün olmaması nedeniyle “eşdeğer” veya “orijinal” parça ile değiştirilmesi gereken parçanın aynı kalitede olmayan parçalarla değiştirilmesi, işçiliklerin gereği gibi yapılmaması, boyanan parçalarda orijinal boya ile farklılık bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Sigorta şirketinin, mevzuata uygun olarak hizmet verilmesi ve onarımların layıkı ile yapılması konusunda servisle anlaşma yapmış olması, açıklanan konulardaki eksikliklere ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. İşte hasar fark bedeli, aracın onarımının mevzuata uygun eksiksiz yapılması halinde ödenecek meblağ ile sigortalıya ödenen veya anlaşmalı servise ödenen meblağ arasındaki farktır. Yani olması gerekenle olan arasındaki bedele hasar fark bedeli denmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki Karayolları Trafik Kanunu’na göre hasar fark bedeli istenmesi de ancak kazanın gerçekleştiği tarihten sonraki 2 yıl içerisinde mümkündür.
Sizler eğer ki aracınızda yapılan onarımın layıkıyla yerine getirilmediğini düşünüyorsanız eksper hizmetlerimiz aracılığıyla hasar fark bedelinizi tespit ederek sigorta şirketinden temin edilmesi hususunda sizlere yardımcı oluyoruz.